Overslaan en naar de inhoud gaan
LDHA DRD4 PIPA Elite Center
AA CCCT
Boxster

Genetische testen bevestigen absolute topgenen van het PIPA Elite Center

 

Boxster is van het zeer zeldzame LDHA AA DRD4 CCCT genotype !!!

 

Dat de kwaliteit aan topduiven in het PIPA Elite Center bijzonder hoog is, is een open deur intrappen. De prestaties en kweekresultaten van de laatste jaren van de PEC duiven bereikten de voorbije jaren ongekende hoogtes.

 

Maar nu bevestigen ook genetische testen de superieure kwaliteit van deze duiven. Zo blijken 80% van de PEC kweekduiven de LDHA A variant te bezitten! Dit cijfer is werkelijk hallucinant te noemen, des te meer daar deze A variant relatief zeldzaam is en normaal gezien in slechts 10% van de gemiddelde sportduif te vinden is. Zelfs als men in nationale asduiven zware halve fond en fond gaat testen, vindt men dit voor ongeveer 45-50% terug. Dit betekent dat de kwaliteit van de PEC kweekbron voor dit gen dus nóg hoger ligt, zonder hierop doelbewust geselecteerd te hebben. Dit heeft veel te maken met de betekenis van dit gen en de speelwijze van het PEC racing team. Verder meer uitleg hierover.

Bovendien blijken de twee bewezen absolute stamduivinnen voor allebei de 2 bekende prestatiegenen de speciale voorkeursvariant te bezitten, iets wat slechts uitzonderlijk voorkomt! “New Patricia” blijkt het genotype LDHA AB DRD4 CTCC te bezitten. Slechts 1,7% van de duiven bezit naar schatting het genotype AB CTCC. “Lieve” is van het genotype LDHA AB DRD4 CCCT ! Slechts in 1,4% van de sportduiven komt dit voor.

 

LDHA of lactaat dehydrogenase gen

Dit is een gen dat codeert voor een enzym dat melkzuur in de spieren aanmaakt en recycleert. De A variant van het gen komt veel meer voor bij absolute topduiven dan bij de ‘gemiddelde’ sportduif. 90% van de duiven zijn van het genotype B/B. Duiven met de A variant zijn in staat om veel langer aan een hogere snelheid te vliegen zonder verzuring (door opstapeling van melkzuur in de spieren). Dit verklaart waarom deze variant vooral gevonden wordt in duiven met werkelijke topprestaties tegen duizenden duiven op wedstrijden waar er op zijn minst een aantal uur moet gevlogen worden; dus wedstrijden van 300 tot 900 km (of zelfs verder). Uit verschillende ervaringen van liefhebbers blijkt bovendien dat deze duiven veel makkelijker elke week op nationaals kunnen ingekorfd worden waarschijnlijk door een groter recuperatievermogen van de spieren. In het spelsysteem van PEC moeten de duiven wekelijks topprestaties kunnen leveren op vluchten van 500 tot 700 km. Het gen is dus vanzelf uitgeselecteerd geweest!

Melkzuur wordt – zeker bij duiven - slechts aangemaakt bij het “in het rood gaan” of bij absolute topsnelheid dus. Het verklaart het talent van die duiven om het peloton achter zich te lossen en dus ‘vooruit’ te vliegen en dit week na week…

 

Dopamine Receptor type 4

In dit relatief nieuwe gen zijn er 2 variaties in hetzelfde gen ontdekt die gelinkt zijn met topprestaties. De CT variant op de eerste of tweede plaats van het gen zorgt wetenschappelijk significant voor betere prestaties bij sportduiven. Dopamine fungeert als een neurotransmitter in de hersenen en soms als een hormoon. Het komt in het menselijk en dierlijk organisme ook voor als een precursor van de hormonen adrenaline en noradrenaline. Het speelt een grote rol bij het ervaren van genot, blijdschap en welzijn. Bij dieren en mensen werden variaties in het gen DRD4 geassocieerd met o.a. exploratiegedrag en andere mentale aspecten. De goede T variant is ook weer zeldzaam t.o.v. het meest voorkomende CCCC genotype. Ongeveer 65% van de duiven zijn van dit laatste genotype.